top of page
Søg
  • groenlandsjmf

Præsentation af Nuka Konrad Godtfredsen


Andala & Co. er på eventyr igen – anledningen er Grønlands Julemærke 2016. Kunsteneren der står bag er Nuka K. Godtfredsen. Nuka K. Godtfredsen(f. 1970) er født og opvokset i den lille sydgrønlandske by Narsaq, og har siden han var barn tegnet og malet. Hans mormors bror var den nu afdøde naivistiske grønlandske kunstner Johan Markussen (1906-1994). Hos ham har han fundet inspiration.

Han er ikke uddannet inden for kunstfaget, men bestemt hverken ny eller uerfaren. Han er tværtimod både velkendt og værdsat i og uden for Grønland. I år er vi stolte af at kunne præsentere ham som illustrator af Grønlands Julemærke 2016.

Det er ikke første gang, at rypen har en plads i det grønlandske julemærke. Jens Rosing (1925-2008) tegnede Grønlands første julemærke, og i det flyver rypen over stjernehimmelen. Et mærke som senere er blevet til Grønlands Julemærkets logo. I 2011 var de snehvide ryper igen at finde på motivet med Kistat Lund (f. 1944) som tegner. Her i 2016 følges ryperne af tegneserie anti-helten Andala – nu som julemand, og nu på vej til at blive middagsmad. Andala og hans hjælper har nemlig været på jagt, så der kan serveres ryper til jul. Ryperne ligger som gaver i en sæk, og det er, fordi de går rundt og deler ryperne ud til familie og venner. Det er snart jul, og der skal ryper på middagsbordet. Nuka K. Godtfredsen har med figuren Andala vist en særlig grønlandsk juletradition. Den bedste gave, man kan få til jul, er nemlig grønlandsk proviant.

Nuka K. Godtfredsen er en sand fortæller. Hans striber er alle sammen små hverdagsfortællinger om livet i Grønland. Han fik sit folkelige gennembrud som kunstner med Andala, der særligt fra 1997- 2001 var en tegneseriestribe, som blev udgivet i den grønlandske avis Sermitsiaq og udkom senere i selvstændige bøger. Næste store gennembrud blev i samarbejde med det danske Nationalmuseum, da de i 2007 indledte et samarbejde om at udgive Grønlands historie på tegneserieform. Det blev til serien ”Oqaluttuaq – Fortællinger”. En serie, der resulterer i fire bind, hvoraf etteren ”De første skridt” udkom i 2010. Toeren ”Hermelinen” og treeren ”Gaven” er udkommet, og de er i fuld gang med sidste bind i serien. Serien findes efterhånden på mange sprog, blandt andet japansk, og som har gjort Nuka kendt uden for Grønland.

Generelt for Nuka K. Godtfredsens tegninger er en ekstrem sans for detaljen. I julemærket kan man se folderne i julemandens frakke, man kan se kantens frynser, fjerene i rypernes vinger og deres ånde viser, at der er frost i luften. En sjov detalje er julemandens støvler – fordi det er de eneste rigtige støvler for en grønlandsk fanger.

Den anden ting, som gør hans tegninger helt specielle, er hans tekniske kunnen med akvarelfarverne. Prøv at lægge mærke til hvordan farverne komplimenterer hinanden, læg mærke til farveovergangen i himmelen, og hvordan farven i sneen både er varierende og sprød.
7 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentários


bottom of page