top of page
Søg
  • groenlandsjmf

Årets grønlandske julemærke 2017


Årets grønlandske julemærke 2017 blev præsenteret ved den årlige præsentation i Katuaq i Nuuk og i Det Grønlandske Hus i København den 28. oktober 2017.

Traditionen tro var der inviteret til året første julehygge med juletræ, lys, taler krydret med kaffemik; alt dette for at fejret det nye grønlandske julemærke og dets kunstner.

Grønlands Julemærkefond er stolte over at det var et forholdsvis nemt valg i år, hvor valget faldt på den alsidige og dygtige kunstner Gukki Nuka.

Gukki Nuka er født den 28. december 1965 i Uummannaq. Han er uddannet keramiker og har arbejdet med kunst siden han var 14 år. Han har gået på kunstskolen i Nuuk, på kunsthøjskole i Danmark og på universitet i Canada.

Han har udstillet både i Grønland, Denmark og Canada.

Gukki har modtaget flere legater og ikke mindst 2 priser. Senest The Governor General's Award of Excellence Canada. Gukki har udsmykket det Grønlandske hus i København og kredsretten i Nuuk med sine flotte og helt unikke keramik. Og han forsætter her i efteråret med at udsmykke kredsretten i hhv. Qaqortog, Sisimiut og Ilulissat.

Udover keramik, laver Gukki også billeder og det var bl.a. hans unikke digitale og grafiske værker som bestyrelsen i Grønlands Julemærkefond faldt for. Kunstværkerne er lavet på hans telefon (iphone), det er helt unikt.

Årets julemærke har ’Barnet i centrum’ og det er helt essentielt for kunstneren, at vi i vores travle hverdag har vores børn i centrum. Billedet viser børn i julestemning med lys og stjerner i baggrunden. Det er vores pligt at sørge for at alle børn har det godt og henlede vores kærlige opmærksomhed til børn, der af forskellige årsager har brug for hjælp uanset deres baggrund og opvækst.

Under sin tale i Katuaq lagde kunstneren vægt på at det var alles voksnes opgave, at sørge for at alle børn fortjener og får omsorg fra de voksne og ikke udsættes for traumatiserede oplevelser, som han selv gjorde i sine teenager tid.

Grønlands Julemærkefond faldt dels for hans kunstneriske talenter men også for hans stærke budskab, som til dels stadig er tabu i Grønland. Cirka hvert 3 barn udsættes for overgreb eller på anden vis bliver misrøget. Dette skal ændres. Og med dette kunstværk viser Gukki, at kan tabuer kan brydes og komme til orde igennem kunst og farver. Bestyrelsen fra julemærkefonden var ikke et sekund i tvivl om at dette skulle være vinderen.

Tag godt imod det nye julemærke. Grønlands Julemærkefond håber og ønsker at I alle vil være med til at støtte Grønlandsk kunst og kultur ved at købe årets julemærke. Det kan købes både som løsark på vores salgssteder rundt om i Grønland og Denmark. Det kan også købes som elektronisk mærke, som du kan sætte i din mailsignatur. Det kan købes både som privat person og til virksomheden. Som noget helt nyt kan vi også præsenterer julemærke-arket som et puslespil. Grønlands Julemærke har fået fremstillet et begrænset antal puslespil. Det er meget flot udført og er en fremragende mandelgave.

Derudover har Grønlands Julemærke fået fremstillet den første grønlandske julekalender. Kunstneren hedder Kristian Keto Christensen. Billederne er naivistiske og motiverne fra den grønlandske kultur og natur.

Som noget nyt i år har Grønlands Julemærke også fået fremstillet postkort af det helt fantastiske flotte motiv fra 2014, hvor kunsterne er Naja Abelsen - klik her for at se det. Alle disse ting kan købes hos Grønlands Julemærke, vi vil være repræsenteret ved forskellige arrangementer inden jul.
9 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page