top of page
juulli-1974.jpg

Historie og formål

Idéen til Grønlands Julemærke fik Dorthe Hertling. Sammen med Poul Madsen kontaktede de kunstneren Jens Rosing og fik ham til at tegne det første julemærke, som blev præsenteret i 1974. De fleste kender nok dette mærke; rensdyret med Nordstjernen og Karlsvognen, som i dag er fondens vartegn. Dorthe Hertling var på daværende tidspunkt gift med den tidligere grønlandsminister Knud Hertling. Poul Madsen var daværende forstander på Grønlænderhjemmet i Hellerup – og også kendt for sin store kærlighed til Grønland og sin store samling af grønlandsk kunst, som blev doneret tilbage til museerne i Grønland.

Fonden blev oprettet til fordel for den grønlandske kultur. Indtægterne fra salget af Grønlands Julemærke går til grønlandske kulturelle formål og/eller til støtte af grønlandsk kunst og kunsthåndværk. Se hvad julemærkefonden har støttet i årenes løb her.

Præsentationen af årets julemærke foregår altid i oktober/november i både Nuuk og København. Fondens protektor Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik, deltager når han har mulighed for det. I Nuuk holdes præsentationen for inviterede gæster, bl.a. personer fra erhvervslivet, men der er også pladser til interesserede borgere. I København foretages præsentationen for ca. 100 inviterede gæster. Derudover kommer ofte en del pressefolk. Hele arrangementet foregår på grønlandsk manér med kaffemik, grønlandsk kage, grønlandsk kor og en hovedtaler. En hyggelig eftermiddag med glade gensyn og flot præsentation af det ny mærke. Efter præsentationen sælges Grønlands Julemærke i vores salgsafdelinger rundt om i både Grønland og i Danmark.

Tidligere hed Grønlands Julemærkefond: Den Grønlandske Julemærkefond.

bottom of page